bonzomedia VIP
Total posts: 39
10 Sep 2014 15:47

On the site I'm working on, users are encouraged to join up for free. Premium content is hidden from them unless they upgrade to a paid plan. I have an action set and configured "Change User Group". In testing this Emerald is ADDING the user to the new usergroup and not CHANGING it so the user becomes a member of both groups and not the paid one.

Last Modified: 13 Oct 2014


bonzomedia VIP
Total posts: 39
10 Sep 2014 15:59

...additionally, it would seem that in order to pick up the new ACL permissions users have to logout and log back in with their credentials in order to see the new content. Is there a way that Emerald can effectively force a re-read of the users ACL when they upgrade to a new plan and are moved to a new group?


Sergey
Total posts: 13,702
11 Sep 2014 02:18

bonzomedia it would seem that in order to pick up the new ACL permissions users have to logout and log back in with their credentials

Not this much. Only refresh the page.

You see the problem is that it is you create subscriptions for users. But actions are triggered only when user itself looged in. So if user would subscribe to free subscription, he would get his group changede immediately without even refreshing page.


bonzomedia VIP
Total posts: 39
11 Sep 2014 07:45

Sergey

That is definitely not the behaviour that I am seeing.

OK - I think I might have an idea why my ACL is not automatically being picked up.

If you remember, I did want to test with a PayPal sandbox account. I understand that this is not supported in Emerald so I am using Offline payment for testing. I have enabled the Activate Subscription option in the payment gateway but this is not working - in order to apply the Subscription I have to manually go to Sales and then activate the plan.

So, my test process is this:-

  1. Visit Site.
  2. Choose Paid plan
  3. Complete order with Offline payment
  4. In another browser log in as admin
  5. Activate the plan for the test user
  6. Go back to the site where the user has the Paid plan
  7. Refresh page.

Result is the correct ACL is not being applied until I logout the user and log back in.

So, I am wondering whether because the Activate Subscription is not working in the Offline Payment whether this is why my ACL does not get applied when a user signs up for the Paid plan?


bonzomedia VIP
Total posts: 39
11 Sep 2014 07:56

...and I now know why the Action is not removing the Free plan Joomla User Group. It's because I did not set this in my Plan setup!!

Edit_plan__Monthly_Membership_-_Subscriptions


bonzomedia VIP
Total posts: 39
11 Sep 2014 08:21

Acutally, I've just re-tested and although the Free Access plan IS being de-activated when the user moves to a Paid plan, the user is STILL a member of my Free AND Paid Joomla User Group. So this continues to be a problem.

In summary - my users cannot move from Free Plan to Paid Plan without being made a member of BOTH the Free and Paid Joomla User Groups that I have despite the Action being in place to Change the User Group.

ACL is still not being applied correctly. I notice that for both Free and Paid plan membership the user has to log out and log back in for this to work.

I cannot go live until I have a fix for this - it's too cumbersome to expect users to have to log out and log back for them to see the site according to the ACL they should have applied.


Sergey
Total posts: 13,702
11 Sep 2014 14:29

bonzomedia ACL is still not being applied correctly. I notice that for both Free and Paid plan membership the user has to log out and log back in for this to work.

I cannot go live until I have a fix for this - it's too cumbersome to expect users to have to log out and log back for them to see the site according to the ACL they should have applied.

Ok, test this.

  1. Check in backend that user have only registrered group
  2. Pay subscription with this user
  3. Activate it as admin
  4. refresh page as user
  5. In backend see if user group has been added.

Because problem amy be not fact that user not added to the group but that session is not updated that he is in this group. But I remember we tested it and session was updated. May be there are some changes in Joomla.

So if user added in backend. I mean you can see new group in user manager, but user have no access untill reloggin, then it is a session problem.

bonzomedia In summary - my users cannot move from Free Plan to Paid Plan without being made a member of BOTH the Free and Paid Joomla User Groups that I have despite the Action being in place to Change the User Group.

Give me access to your site, I want to check everything myself.


Sergey
Total posts: 13,702
14 Sep 2014 02:00

I tested it.

  1. Acces granted immediately after activation. All user have to do is refresh the page.
  2. There was a bug in group deactivation algorithm. That was fixed on your site (and future updates)
  3. But actualy you should not remove user from free membership and deactivate free subscription. What happen when monthly subscription expires and user do not waht to pay nay more? He have to subscribe free plan again? But why? He subscribed 99 yeays free plan. That make no sence. So you just keep user in free plan all the time and that will work good.
  4. There is not problem for users to get free subscription. But unfortunately I do not have FTP to debug it and your server setup does not allow to use extplorer to work with files.

bonzomedia VIP
Total posts: 39
14 Sep 2014 16:00

Sergey, I've replied in private. But ACL is 100% NOT working without a logout and login.


Sergey
Total posts: 13,702
16 Sep 2014 07:17

Looks like user groups deactivation also works.


Sergey
Total posts: 13,702
17 Sep 2014 14:30

Did you move your site online? There are so many subscriptions! I cannot debug anymore.

Since you moved site the recurring IPN could not rich probably. So I do not know if recurring is working. Please say if it works for other people.


Sergey
Total posts: 13,702
21 Sep 2014 04:11

May be only some requests failed and only one time. It continue to send requests. After some time it works.

Also some requests with www and some without. This is bad. You had to make canonisation. Now I think it is too late. Because if you canonise it, old IPNs may stop working on cerurring payment IPNs.


bonzomedia VIP
Total posts: 39
21 Sep 2014 09:41

Sergey,

OK - we're getting daily reports from ebay that IPNs are failing, they are not clearing.

The site is available on both the canonised and non-canonised URL. Nowhere in the Emerald documentation does it say that I should modify htaccess to force canonisation. So, if the site is accessible on both domainname.com and www.domainname.com then why would this be an issue?

What should I do to ensure that this this is working properly? I and you tested it and you informed me that it was working!

I need some assurance that this is going to work when it comes to renewals.


Sergey
Total posts: 13,702
22 Sep 2014 01:37

bonzomedia So, if the site is accessible on both domainname.com and www.domainname.com then why would this be an issue?

If site is accessible then it is not an issue. The issue is SEO. And one day or another you will whant to make canonisation for promotion purposes. But you should not do that now. Or those who subscribed already may not be activated automaticaly anymore.

bonzomedia What should I do to ensure that this this is working properly? I and you tested it and you informed me that it was working!

Do you have any complains?

Yes I tested and I also told you let's wait one day to see how recurring payment will work.

bonzomedia I need some assurance that this is going to work when it comes to renewals.

Renewwals of what?


bonzomedia VIP
Total posts: 39
22 Sep 2014 08:17

Sergey, OK - thanks, maybe I got the impression that you thought it was broken - we'll wait to see!


Sergey
Total posts: 13,702
13 Oct 2014 14:18

How it it working?

Replay Topic
Uploading
Click here to upload and insert file from you hard drive: (png, gif, jpg, jpeg, zip, txt, rar)
Powered by Cobalt